۱۳۹۸ خرداد ۱۴, سه‌شنبه

پناهندگی در کلیسا


پناه گرفتن در کلیسا، آخرین راه مقابله با اخراج برای پناهجویان در آلمان

پناه گرفتن در کلیسا 1 در آلمان که از سوی بسیاری ایرانیان و افغان ها به اشتباه "پناهندگی در کلیسا" گفته می شود، جزئیات آن چیست؟

پناه گرفتن در کلیسا چه زمانی ممکن است و شامل کدام دسته از پناهجویان می شود؟
فردی که درآلمان متقاضی پناهندگی 2 است ابتدا باید درخواست خود را به اداره امور مهاجرت و پناهندگی 3 ارائه دهد.
اگر این درخواست رد شود، متقاضی پناهندگی حق دارد به دادگاه اداری 4 شکایت 5 کند.اگر این شکایت هم رد شود، می توان به دادگاه بالاتر 6 درخواست تجدید نظر 7 داد. اگر این درخواست هم رد شود، که در اغلب قریب به اتفاق موارد چنین درخواست هائی رد می شوند، اداره خارجیان 8 محل سکون ت فر د متقاض ی پناهندگی موظف است تا به آن فرد ابلاغ کند که مراحل قانونی رسیدگی به پرونده پناهندگی اش بطور کامل طی و ناموفق به اتمام رسیده است. با پایان مراحل قانونی پناهندگی، اداره خارجیان به متقاضی پناهندگی ابلاغ می کند که موظف به ترک خاک  آلمان است.
 اگر آن فرد پاسپورت معتبر داشته باشد، اداره خارجیان موظف است با تهیه بلیط هواپیما، آن فرد را اخراج کند. اگر آن فرد پاسپورت معتبر نداشته باشد، اداره خارجیان به او یک برگه با عنوان دولدونگ می دهد. دولدونگ در لغت و در این حالت به معنی "تحمل شده" است. به لحاظ اداری اما، معنی آن این است که این فرد باید اخراج می شده، اما اخراج او به دلیل نبود پاسپورت یا به دلیل بیماری، فعلا معلق است . یعنی اداره خارجیان این فرد را تا زمان حل و فصل مدارک قانونی یا برقراری سلامتی، تحمل می کند.
 از این زمان به بعد، این فرد در معرض خطر اخراج از آلمان قرار دارد. کسی می تواند در فرار از خطر اخراج به کلیسا پناه ببرد که در این مرحله )پایان کامل مراحل قانونی رسیدگی به درخواست پناهندگی( قرار داشته باشد. 
اگر پیش از این مرحله، کسی به کلیسا مراجعه و درخواست پناه گرفتن دهد،کلیسا نمی تواند او را بپذیرد، زیرا هنوز مراحل قانونی رسیدگی به درخواست پناهندگی بطور کامل به پایان نرسیده است.
علاوه بر گروه فوق، دسته ای دیگر از پناهجویان هستند که در بررسی پرونده پناهندگی، مشمول قرارداد دوبلین 14 شده و باید به یک کشور دیگر اتحادیه اروپا یا به یک کشور دیگرعضو قرارداد شنگن اخراج شوند. اتحادیه اروپا 28 عضو دارد، علاوه بر آن، سه کشور دیگر شامل ایسلند، نروژ و سوئیس که عضو اتحادیه اروپا نمی باشند، عضو قرارداد شنگن 15 بوده و قرارداد دوبلین را هم امضا کرده اند. آئین نامه اجرائی 16 قرارد داد دوبلین تاکنون چند بار تکمیل و تصحیح و به روز شده که نسخه معتبر کنونی به دوبلین 3 معروف است. انتظار می رود تا پایان پائیزسال 2018 قرارداد دوبلین 4 با جدیدترین تغییرات به اجرا گذاشته شود. آندسته از پناهجویان که مشمول قرارداد دوبلین شده و قرار است به کشور دیگری اخراج شوند نیز می توانند در کلیسا پناه بجویند.

شرایط جدید از اول آگوست 2018

سابقه پناه گرفتن پناه جویان در کلیسا برای فرار از اخراج به سال 1983 میلادی بر می گردد. از سال 1994 به بعد نیز دو کلیسای پروتستان و کاتولیک به همکاری خود در این زمینه جنبه رسمی داده و انجمنی تاسیس کردند که هماهنگی های لازم در این مورد را به عهده بگیرد. در قوانین آلمان پناه گرفتن در کلیسا تعریف نشده، اما دولت و اداره های دولتی در این زمینه خویشتنداری نشان داده و بجز موارد بسیار نادر، تاکنون برای پایان دادن به پناه جوئی در کلیسا، به زور متوسل نشده اند. در فوریه 1995 توافقنامه ای بین شورای کلیساهای کاتولیک و پروتستان در آلمان با اداره امور مهاجرت و پناهندگی تنظیم شد تا بر اساس آن چهارچوبی برای این موضوع تعریف شود. پس از آن درسطح ایالتی نیز توافقنامه های جداگانه ائی، جزئیات بیشتری در این مورد را بطور محلی تعیین و تعریف نمود. 

از سال 2015 با افزایش ورود پناهجویان به آلمان، بالا رفتن جواب های رد و افزایش فشار برای اخراج پناهجویان، موارد پناه بردن به کلیسا نیز رو به فزونی گذاشت. از همین رو دولت آلمان و اداره های مختلف در سطح سراسری و فدرال به سختگیری های بیشتر برای جلوگیری از پناه جوئی در کلیسا ها پرداختند. به دلیل مخالفت کلیسا و اعتراضات اجتماعی، دولت و نهادهای دولتی در آلمان ابتدا کمی عقب نشینی کردند، اما وزاری داخله 16 ایالت آلمان در اجلاس منظم خود که هر شش ماه تشکیل می شود با صدور مصوبه ای در تاریخ 8 یونی 2018 شرایط جدیدی را برای محدود کردن پناه گرفتن پناه جویان در کلیسا تعیین و آن را به ادارات و کلیساهای آلمان اعلام کردند. 

این شرایط جدید از تاریخ اول آگوست 2018 به اجرا گذاشته می شود. مهمترین نکات 18 در این مورد عبارتند از:

- کلیسا موظف است یکی از مسئولین کلیسا را به عنوان رابط و مسئول پرونده تعیین و پناه جوئی هر فرد را در همان روز به اداره امور پناهندگی و اداره خارجیان اطلاع دهد، در غیر اینصورت در مورد افرادی
که شامل قرارداد دوبلین هستند، این تاخیر برابر اختفاء تلقی شده و مهلت رسیدگی از شش ماه به 18 ماه افزایش خواهد یافت.
- کلیسا موظف است در ظرف حداکثر 4 هفته از زمان اعلام پناه گرفتن پناهجو در کلیسا، گزارشی در مورد آن فرد تنظیم و به اداره امور پناهندگی تحویل دهد. در موارد دیگری، این مدت تنها دو هفته مشخص شده و باید در همین مدت گزارش و دلایل و مدارک لازم ارائه گردد. در غیر اینصورت در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، مدت شش ماهه به 18 ماه افزایش خواهد یافت. دلایل اعلام شده در مخالفت با اخراج باید وضعیت خاص آن پناه جو را توضیح و بطور مشخص مدارکی ارائه دهد که چرا اخراج می تواند به خطر جانی و یا مشکلات شدید جسمی یا روحی برای آن فرد منجر شود.

- اگر درخواست بررسی حالت خاص برای جلوگیری از اخراج از سوی اداره امور پناهندگی رد گردد، پناهجوئی که در کلیسا مستقر است باید ظرف سه روز خود را به اداره خارجیان معرفی کند. در غیر اینصورت به عنوان فردی که مخفی شده تلقی گشته و در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، مدت شش ماهه به 18 ماه افزایش خواهد یافت.

آیا هر کلیسائی هر پناه جوئی را می پذیرد؟

فردی که قصد دارد به کلیسا پناه ببرد، بهتراست از چند هفته قبل کلیسائی را در محل زندگی رسمی اش پیدا و با کشیش آن صحبت و درخواستش را مطرح کند. کشیش کلیسا موظف است با شورای کلیسا مشورت و در صورت نیاز، با یک وکیل یا مرکز مشاوره مشورت کند. اگر شرایطی که مشخص شده و در بالا به آن اشاره شد، موجود باشد مهمترین مسئله این است که آیا کلیسا و اعضا آن می توانند به لحاظ مالی یک فرد یا یک خانواده اش را برای مدت نامعلوم )معمولا شش ماه تا 2 سال( تامین کنند. این نکته اصلی است که بسیاری از کلیساها در مورد آن تردید داشته و یا برخلاف میل ناچار می شوند به درخواست پناه گرفتن در کلیسا جواب رد دهند.

بسیاری از کلیساها تجربه ای در زمینه پناه دادن به پناه جویان ندارند. برخی حتی ممکن است فکر کنند که کار آنها غیرقانونی است. در صورتی که آنها با شورای هماهنگی پناه گرفتن در کلیسا 19 تماس بگیرند، می توانند اطلاعات لازم را دریافت کنند. آمار نشان می دهد تعداد کلیساهای پروتستان که به پناهجویان پناه می دهند بالاتر از کلیساهای کاتولیک می باشد. 20 کلیسا ها در پذیرش پناهجویان شرط مذهب یا گرایش جنسی و ... قائل نبوده و برای آنها مهمتر از هر چیز این موضوع مهم است که چشم انداز موفقیت چقدر است.

 هر چقدر شانس موفقیت بطور نسبی بالاتر و مدت زمانی که یک فرد یا یک خانواده باید در کلیسا پناه بگیرد، کوتاه تر باشد و هر چقدر وضعیت مالی کلیسا بهتر و یا تجربه ای در مورد پناه دادن به پناه جویان داشته باشد، شانس موافقت کلیسا نیز بالاتر می باشد.
محل سکونت، مدرسه، امکانات درمانی، تامین مالی، غذا، خروج از کلیسا اگر کلیسا با درخواست پناه دادن به یک پناهجو موافقت کند، موظف است در اماکن وابسته به کلیسا محل سکونتی برای آن فرد یا خانواده تهیه کند. بچه ها می توانند در مدتی که که در کلیسا پناه گرفته اند به مدرسه بروند. در صورت بیماری، کلیسا موظف به تهیه و تامین امکانات درمانی می باشد. 

در تمام مدت اقامت در کلیسا، به فرد پناهجو از سوی دولت هیچ گونه امکانات تامین اجتماعی ) پول، دارو، و...( تعلق نمی گیرد. تهیه مواد غذائی به عهده کلیسا می باشد. خروج افراد بالغ از کلیسا و امکان متعلق به آن برابر پایان پناه گرفتن در کلیسا تلقی می گردد.
پناه جوئی در کلیسا چه تاثیری بر وضعیت اقامتی فرد در معرض اخراج دارد؟
پناه گرفتن در کلیسا فقط از اخراج پناهجو جلوگیری می کند اما هیچ موقعیت اقامتی یا قانونی برای او به همراه نمی آورد. اگر درخواست ارائه شده از سوی کلیسا در مخالفت با اخراج از سوی اداره های دولتی پذیرفته شود، می تواند بسته به دلایل ارائه شده و نوع موافقت اداره های دولتی، نوعی از اقامت به فرد پناهجو تعلق بگیرد.

 موافقت با اقامت به کلیسا ربطی ندارد و استفاده از لفظ قبولی کلیسا یا پناهندگی کلیسا اشتباه بوده و هیچ پایه قانونی ندارد.

گرفتن وکیل شرایط درخواست پناه گرفتن در کلیسا پیچیده تر و مفصل تر از مواردی است که در این نوشته به آن اشاره شد. 
از این رو توصیه می شود در صورتی که فردی قصد پناه بردن به کلیسا دارد از چند هفته قبل با یک وکیل یا مرکز مشاوره در امور پناه جویان مشورت کند. داشتن وکیل لام است زیرا پروسه پناه بردن به کلیسا پیچیده و طولانی است و به دلیل مهلت های زمانی تعیین شده، اگر اقداماتی که باید انجام شود به تاخیر بیافتد،در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، مهلت شش ماهه به 18 ماه افزایش خواهد یافت. 
همچنین تنظیم دلایل و استدلاهای حقوقی، امری تخصصی است و کاری نیست که افراد کلیسا بتوانند انجام دهند.

برخی از کلیساها ممکن است خود هزینه گرفتن وکیل را نیز به عهده بگیرند، اما تامین هزینه برای آنها ساده نخواهد بود. تامین هزینه های زندگی برای یک پناهجو یا یک خانواده برای مدت نسبتا طولانی از مهمترین دلایل مخالفت کلیسا ها در پناه دادن به پناه جویان می باشد.
آمار پناه گرفن پناه جویان در کلیسا 544 مورد پناه گرفتن در کلیساها در آلمان ثبت شده که 872 نفر را شامل می در نیم سال اول سال 2018 شود. 
از این بین 185 نفرشان کودک می باشند. درسال 2017 از 1598 نفری که در کلیسا پناه گرفته بودند 166 نفر پناهجوی ایرانی بوده اند. اغلب موارد پناه گرفتن در کلیسا سرانجام به نوعی از دریافت اقامت ختم شده است.

ارزیابی مصوبه شورای وزاری داخله ایالت های آلمان، پناه گرفتن در کلیساها را از اول آگوست 2018 بسیار سخت تراز قبل می کند. ضرب العجل تعیین شده یک روزه برای اطلاع شروع پناه گرفتن در کلیسا و مهلت دو یا چهار هفته ای برای ارائه گزارش دلایل جلوگیری از اخراج ، کلیسا ها را با فشار کار اداری و بالا رفتن هزینه های تامین زندگی پناه جو برای مدت حداقل شش ماه تا دو سال درگیر کرده و همین باعث می شود تا بسیاری از کلیساها برخلاف خواستشان نتوانند با درخواست پناه گرفتن پناهجویان موافقت کنند.


 این دقیقا همان چیزی است که دولت آلمان و اداره های دولتی خواهان آن هستند: بستن همه درب های پناه گرفتن در خطر از اخراج بر روی پناهجویان. سیاستی کاملا غیر انسانی.

در نیمه اول سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۵۴۴ مورد پناه گرفتن در کلیساها در آلمان ثبت شده که ۸۷۲ نفر را شامل می‌شود. از این بین ۱۸۵ نفرشان کودک هستند. درسال ۲۰۱۷ از ۱۵۹۸ نفری که در کلیسا پناه گرفته بودند، ۱۶۶ نفر پناهجوی ایرانی بوده‌اند. اغلب موارد پناه گرفتن در کلیسا سرانجام به نوعی دریافت اقامت ختم شده است.

سابقه پناه گرفتن پناهجویان در کلیسا در آلمان برای فرار از اخراج به سال ۱۹۸۳ میلادی بر می‌گردد. از سال ۱۹۹۴ به بعد نیز دو کلیسای پروتستان و کاتولیک به همکاری خود در این زمینه جنبه رسمی داده و انجمنی تاسیس کردند که هماهنگی‌های لازم در این مورد را به عهده می‌گیرد. 

در قوانین آلمان پناه گرفتن در کلیسا تعریف نشده، اما دولت و اداره‌های دولتی در این زمینه خویشتنداری نشان داده و بجز موارد بسیار نادر، تا کنون برای پایان دادن به پناه جستن در کلیسا، به زور متوسل نشده‌اند. در فوریه ۱۹۹۵ توافقنامه‌ای بین شورای کلیساهای کاتولیک و پروتستان در آلمان با اداره امور مهاجرت و پناهندگی تنظیم شد تا بر اساس آن چهارچوبی برای این موضوع تعریف شود. 

پس از آن در سطح ایالتی نیز توافقنامه‌های جداگانه‌ای، جزییات بیشتری در این مورد را بطور ایالتی تعیین و تعریف نمود.

از سال ۲۰۱۵ همراه با افزایش ورود پناهجویان به آلمان، بالا رفتن جواب‌های رد و افزایش فشار برای اخراج پناهجویان، موارد پناه بردن به کلیسا نیز رو به فزونی گذاشت.

 از همین رو دولت آلمان و اداره‌های مختلف در سطح سراسری و ایالتی به سختگیری‌های بیشتر برای جلوگیری از پناه جستن در کلیسا‌ها پرداخته‌اند. به دلیل مخالفت کلیسا و اعتراضات اجتماعی، دولت و نهادهای دولتی در آلمان ابتدا کمی عقب‌نشینی کردند، اما وزاری داخله ۱۶ ایالت آلمان در اجلاس منظم خود که هر شش ماه تشکیل می‌شود با صدور مصوبه‌ای در تاریخ ۸ ژوئن ۲۰۱۸ شرایط جدیدی را برای محدود کردن پناه جستن متقاضیان پناهندگی در کلیسا تعیین و آن را به  ادارات و کلیساهای آلمان اعلام کردند. این شرایط جدید از تاریخ اول اوت ۲۰۱۸ به اجرا گذاشته می‌شود. مهمترین نکات در این مورد عبارتند از:

کلیسا موظف است یکی از مسئولین کلیسا را به عنوان رابط و مسئول پرونده تعیین و پناه جستن هر فرد را در همان روز به اداره امور پناهندگی و اداره خارجیان اطلاع دهد، در غیر این صورت در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، این تاخیر برابر با اختفای فرد تلقی شده و مهلت رسیدگی از شش ماه به ۱۸ ماه افزایش خواهد یافت.


کلیسا موظف است در ظرف حداکثر ۴ هفته از زمان اعلام پناه جستن پناهجو در کلیسا، گزارشی در مورد آن فرد تنظیم و به اداره امور پناهندگی تحویل دهد. در موارد دیگری، این مدت تنها دو هفته مشخص شده و باید در  همین مدت گزارش و دلایل و مدارک لازم ارائه گردد. در غیر این صورت در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، مدت شش ماه به ۱۸ ماه افزایش خواهد یافت. دلایل اعلام شده در مخالفت با اخراج باید وضعیت خاص آن پناهجو را توضیح و بطور مشخص مدارکی ارائه دهد که چرا اخراج می‌تواند به خطر جانی و یا مشکلات شدید جسمی یا روحی برای آن فرد منجر شود.

اگر درخواست بررسی حالت خاص برای جلوگیری از اخراج از سوی اداره امور پناهندگی رد گردد، پناهجویی که در کلیسا مستقر است باید ظرف سه روز خود را به اداره خارجیان معرفی کند. در غیر این صورت به عنوان فردی که مخفی شده تلقی گشته و در مورد افرادی که شامل قرارداد دوبلین هستند، مدت شش ماه به ۱۸ ماه افزایش خواهد یافت.

مصوبه شورای وزاری داخله ایالت‌های آلمان، پناه گرفتن در کلیساها را از اول اوت ۲۰۱۸ بسیار سخت‌تراز قبل می‌کند. مهلت تعیین شده یک روزه برای اطلاع شروع پناه گرفتن در کلیسا و مهلت دو یا چهار هفته‌ای برای ارائه گزارش دلایل جلوگیری از اخراج، کلیساها را با فشار کار اداری و بالا رفتن هزینه‌های تامین زندگی پناهجو برای مدت حداقل شش ماه تا دو سال درگیر کرده و همین باعث می‌شود تا بسیاری از کلیساها برخلاف خواستشان نتوانند با درخواست پناه گرفتن پناهجویان موافقت کنند.

پناه گرفتن در کلیساهای آلمان یا همان «بست نشستن» در مکان مذهبی که از سوی بسیاری ایرانیان و افغان‌ها به اشتباه «پناهندگی در کلیسا» گفته می‌شود، چیست؟

از اول ماه اوت ۲۰۱۸ در آلمان مقررات جدیدی در این مورد اجرا می‌شود، جزییات آن چیست؟ لطفا به متن پی‌دی‌اف که در زیر آمده مراجعه کنید.


کلیسا پروتستانت آلمان از پناهندگی کلیسایی دفاع کرد

کلیسا پروتستانت آلمان در کنفرانس سه روزه اش در هامبورگ گفت که جماعت های آن بازهم از تضمین پناهندگی در کلیسا حمایت می کنند. پناهندگی در کلیسا ها در آلمان، یکی از موارد اختلاف میان حکومت و نمایندگان کلیسا در این کشور است.


 مارتین دوستمان مسئول کلیسا پروتستانت آلمان در بخش برلین، در مراسم سالانه در انجمن کاری کلیسا در سطح فدرال برای پناهندگان در هامبورگ گفت که روی این حساب می کند که حملات بر پناهندگی کلیسایی از سوی راستگرایان بازهم افزایش خواهد یافت. او افزود که بعد از انتخابات ایالتی در بایرن و هِسن، او در این ارتباط رفع تنشج نمی بیند.
این کنفرانس سه روزه در سطح فدرال با اشتراک بیش از ۱۰۰ نماینده از بخش های فعالین در امور مهاجرت، جماعت ها و بخش های مشورتی کلیسا ها، به روز یکشنبه بعد از مراسم عبادت پایان می یابد.

در حال حاضر ۵۳۱ جماعت کلیسایی پروتستانت ها برای بیش از ۸۵۰ مهاجر، در کلیسا پناه داده اند تا تصامیم ادرات را مورد بررسی مجدد قرار دهند.

براساس تخمینات خانم دیتلیند یوخیم، کشیش مسئول مهاجرت در هامبورگ و رئیس جماعت کاری در سطح فدرال، حدود ۷۵ درصد پناهندگی کلیسایی موفق بوده است.

مارتین دوستمان تقاضا کرد که جماعت های کلیسایی با ادارات همکاری کنند و اسناد را در باره موارد کاری شان در اختیار قرار دهند. او گفت که این اقدام بخشی از توافق کلیسا با اداره آلمان فدرال برای مهاجرت و پناهندگی است. او تاکید کرد که باید این همکاری را تقویت کرد.

مسئول کلیسای پروتستانت در آلمان افزود که امروز جماعت های کلسیایی قوی تر از سه سال پیش، نزد ادارات و مردم کشور، باید فعالیت شان را در ارتباط با فراهم ساختن حفاظت از مهاجران توجیه کنند.

مراحل درخواست پناهندگی در داخل خاک کانادا

✴️   مراحل درخواست پناهندگی در داخل خاک کانادا سه نهاد دولتی زیر در مراحل ثبت درخواست با شما هستند: ✅ اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروند...